Historia

Judoharrastuksen Uudessakaupunkiin on ensimmäisenä tuonut Pentti Nieminen. Niemisen muuttaessa Uuteenkaupunkiin vuonna 1976 hän huomasi, että kaupungissa ei ollut judosalia, joten hän päätti aloittaa judon peruskurssin:

Suurin ongelma oli ettei täältä tahtonut löytyä sopivaa paikkaa jossa toiminnan voisi aloittaa. Toinen ongelma oli tatamien eli judomattojen puute. Apuun tuli Turun judoseura josta saimme lainaksi tarvittavat tatamit. Silloinen liikuntasihteeri Lankinen järjesti harjoituspaikan Seikowin koululta, joten näin päästiin alkuun. Itse olen aloittanut judon vuonna 1968, jolloin ryhdyin harjoittelemaan säännöllisesti ja ensimmäisen danin sain vuonna 1989. Japaniin matkustin harjoittelemaan vuonna 1974, jolloin harjoittelupaikkana toimi Kodokan judo-instituutti, jossa myös asuin. Ensimmäinen Japanin reissuni kesti 3 kuukautta ja myöhemmin olen ollut Japanissa kahdesti”, muistelee Nieminen alkutaivaltaan judon parissa

Seuran perustaja Pentti Nieminen
Seuran perustaja Pentti Nieminen

Waseda-Club perustetaan

Alussa harjoituspaikat Uudessakaupungissa vaihtelivat usein. Yksi harjoituspaikoista oli Hakametsän koululla, jossa ongelmana oli se, että matot piti aina kantaa harjoitusten aluksi ja lopuksi. Liikuntasihteeri Teuvo Lankinen lupasi kuitenkin, että uuden uimahallin valmistuessa sieltä saadaan tarvittavat tilat. Toiminta aloitettiin ja omat tatamit hankittiin vuonna 1977 ja ne rahoitettiin vekselivetoisesti ja maksettiin peruskursseista saatavilla tuloilla.

Seura rekisteröitiin vuonna 1987. Seuran nimi Waseda-Club juontaa eräästä keskustelusta Pentti Niemisen ja edesmenneen Asko Virolaisen kanssa. Miehet päättivät silloin, että jos jompikumpi joskus perustaa seuran, niin nimeksi tulee Waseda-Club. Wasedan yliopistolla oli siihen aikaan ylivoimaisesti paras judojoukkue, joka voitti usein yliopistojen väliset kisat. Japanin yliopistojen väliset vuotuiset kisat lienevät tasollisesti maailman kovimmat kisat.

Ensimmäisen judokurssin osallistujia
Ensimmäisen judokurssin osallistujia
Judokurssin osallistujia Hakametsän koululla
Judokurssin osallistujia Hakametsän koululla
Judokurssi keväältä 1991
Judokurssi keväältä 1991
Judokurssi keväältä 1992
Judokurssi keväältä 1992